4) Mijn Holland, Tussen land en Zee - Jan Renette

1) Informatie boek

Auteur: Jan RENETTE

ISBN: 979-10-93140-04-9

Aantal pagina's: 300, formaat 30 x 30 cm

Leverbaar: In Nederland en Vlaanderen

Productvorm: Harde kaft

Uitgever: Photographe sans Frontières

Prijs: €40,-

Voor meer info of condities: janrenette@netcourrier.comBestel nu:

2) Omschrijving

 "Eens ging de zee hier tekeer, maar die tijd komt niet weer. Zuiderzee heet nou IJsselmeer. Een tractor gaat er nou greppels graven. 'k Zie tot de horizon geen schepen meer."

De Zuiderzeewet van 1918 biedt Nederland bescherming tegen de gevaren en grillen van de zee. In een immens project wordt de Zuiderzee tot IJsselmeer en worden grote delen ervan ingepolderd. Dat zorgt voor veranderingen voor de natuur, de visserij, de mens en het grondgebruik in de wijde regio. Dit naslagwerk brengt de unieke geschiedenis van het IJsselmeergebied in al zijn facetten prachtig in beeld. De liefde voor zijn geboortegrond en passie voor fotografie komen voortreffelijk tot uiting in dit werk van Jan Renette. Met kronieken van de historische steden langs de kust van de voormalige Zuiderzee tot de dynamiek van het 'nieuwe land' van de polders in Flevoland.

Leen Verbeek, Commissaris van de Koning, provincie Flevoland.


Jan Renette is schrijver en fotograaf. Hij woont al 22 jaar in Frankrijk waar hij auteur is van drie boeken; twee over de eilanden en forten in de Charente-Maritime en één over Toulouse. Zijn moederland Nederland houdt echter altijd een bijzondere plek in zijn hart en daarom is het niet verwonderlijk dat zijn vierde boek over Nederland gaat. Jan besteedde voor 'Mijn Holland' tien jaren aan fotograferen, boeken verzamelen en documenteren. In dit boek neemt hij de lezer mee van het prille begin van ons waterland naar het hier en nu. Hij beschrijft de ecologische geschiedenis van onze mondiaal zeldzame 'wetlands', waar water en land elkaar actief in evenwicht houden. Ook geeft hij inzicht in het leven met én de eeuwigdurende strijd tegen het water van een land dat voor een derde deel onder de zeespiegel ligt en sinds de 15e eeuw al dijken bouwt. In beeld en verhaal schetst hij het terugwinnen van land met poldermolens, de economische welvaart in de Gouden Eeuw met de VOC en WIC en het einde van de Zuiderzee, met daaraan verbonden het einde van alle maritieme tradities. Jan raakte voor dit project geïnspireerd door de reis die de Franse historicus Henry Havard beschrijft in zijn boek 'La Hollande pittoresque, voyage aux villes mortes du Zuiderzée'. Een reis die hij in 1873 maakte op een tjalk rond de Zuiderzee. Jan maakte deze reis 140 jaar later opnieuw, op een historische Zuiderzeebotter.

Uitgever Photographe sans Frontières


René Descartes:

"God schiep de aarde, behalve Nederland, dat liet hij aan de Hollanders over"


3) Inspiratie voor dit boek: reis van Henry Harvard - 1873

Uitgangspunt voor mijn boek is het boek “La Hollande pittoresque, voyage aux villes mortes du Zuiderzée” van de Franse reiziger en cultuurhistoricus Henry Havard (1831-1921). In de zomer van 1873 reist hij in gezelschap van de Nederlandse zeeschilder J.E. Van Heemskerck van Beest met een tjalk over de Zuiderzee. Hij doet verschillende steden aan op zijn reis: Marken, Volendam, Monnickendam, Edam, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik.. Maar Havard bezocht ook Den Helder, Hindeloopen, Urk en zelfs Zwolle. Hij maakte een complete reis langs de Zuiderzee. In zijn boek beschrijft én verbeeldt hij zijn observaties. Klederdracht in Hindeloopen en van Marken wordt nauwgezet weergegeven. Hij schrijft lovend over Marken, Hoorn en Monnickendam. Tegelijkertijd verbaast hij zich over de ontvolking van Enkhuizen en Medemblik, in de Gouden Eeuw bloeiende steden die in de 19e eeuw een ernstig verval tonen. De veelbetekenende opmerking “dode stadjes langs de Zuiderzee (Villes mortes du Zuiderzée)” is afkomstig van Havard en ontsproten aan zijn geest gedurende deze reis in 1873. Ik maakte deze reis van Henry Havard (1873) opnieuw, 140 jaar later, en weer op een historische Zuiderzeebotter, de BU12. Met mijn boek wil ik teruggrijpen op de transformatie van Flevo naar Zuiderzee en naar het IJsselmeer met zijn polders. Het is een reis van verleden (1873) naar heden (2018) met oorspronkelijke teksten van Havard, oude kaarten en schema’s en mijn eigen foto’s en tekst (ik ben fotograaf en schrijver). Oude steden en eilanden die Harvard beschreef komen weer tot leven in mijn boek, zoals Havard ze gezien zou hebben… Amsterdam, Hoorn, Enkhuizen, Hindeloopen, Urk en Schokland zijn voorbeelden die aantonen dat “Villes mortes” verleden tijd zijn en toch weer opbloeien na de inpoldering. Ook heb ik het originele reisverslag van Henry Monnier uit 1846 in mijn boek opgenomen. Monnier reisde 13 jaar voor de ontruiming van Schokland naar dit eiland en zijn beschrijving en pentekeningen zijn boeiend en aangrijpend. Om niets door vertaling te verliezen is deze dubbele pagina in de (oorspronkelijke) Franse taal. 


4) Inhoud van het boek (klik op foto...)

Powered by SmugMug Log In